Geen afbeeldingen? Webversie

Pensioenen  -  Koopkracht  -  Zorg, welzijn en wonen

Belangenbehartiging voor senioren in Nederland met deskundigheid op het terrein van pensioenen en inkomen, zorg, wonen en welzijn. Aangesloten zijn 100 gepensioneerden- en seniorenverenigingen. De Koepel komt op voor de belangen van meer dan 150.000 gepensioneerden  en indirect voor 3 miljoen gepensioneerden en senioren in Nederland.

 

Nieuwsbrief 6

Zaterdag 15 februari 2025

 
 

Koepel Gepensioneerden: aangepast plan NSC extra stimulans om koopkrachtbelofte nieuwe Pensioenwet waar te maken 

Afgelopen week presenteerde Nieuw Sociaal Contract een aangepast voorstel om mensen inspraak te geven bij de overgang van hun pensioen naar een nieuwe regeling. Die overgang is een gevolg van de in 2023 in werking getreden nieuwe Pensioenwet. Volgens het nieuwe voorstel mogen pensioenfondsen straks kiezen: of ze geven hun deelnemers de individuele keuze om al dan niet over te stappen of ze organiseren daarover een referendum. 

De Koepel Gepensioneerden (de grootste seniorenorganisatie in Nederland, waarbij zowat alle verenigingen van gepensioneerden bij pensioenfondsen en -verzekeraars zijn aangesloten) vindt al langer dat deelnemers onvoldoende inspraak hebben in de overgang naar een nieuwe pensioenregeling. Niet alleen is hun individuele bezwaarrecht door de nieuwe Pensioenwet opzijgezet, ook het in de nieuwe wet aan verenigingen van gepensioneerden toegekende hoorrecht is te vaak een wassen neus gebleken. 

Eerder heeft de Koepel Gepensioneerden de politiek opgeroepen het niet bij die constatering over het hoorrecht  te laten, maar in actie te komen. NSC (daarin ondersteund door BBB) pakt nu die handschoen op. Hetzelfde geldt met betrekking tot het pleidooi van de Koepel om werk te maken van dé grote belofte van de nieuwe Pensioenwet: het koopkrachtiger maken van de pensioenen en zo het vertrouwen in het  nieuwe pensioenstelsel vergroten. Ook daarvoor worden voorstellen gedaan. 

Koepelvoorzitter John Kerstens: ‘En dat laatste is hard nodig. Want in de tot nu toe door vakbonden en werkgevers gepresenteerde plannen per pensioenfonds komt die ook door henzelf gedane belofte van een koopkrachtiger pensioen er maar bekaaid van af. We hopen dat het drukmiddel om mensen naar hun mening te vragen helpt om die belofte nu echt te gaan waarmaken. Dat zal immers belangrijk zijn bij de afweging die mensen maken.’ 

Over het veel gehoorde verwijt dat het inspraakplan van NSC onbehoorlijk bestuur zou zijn, zegt Kerstens: ‘Je kunt daar van alles van vinden. Maar behoorlijk bestuur betekent ook gewoon je beloftes nakomen. En in dit geval is dat de belofte dat pensioenen koopkrachtiger zouden worden. Het jarenlange koopkrachtverlies van gepensioneerden was nota bene  de belangrijkste reden voor de nieuwe wet. Daarom zullen politiek en pensioenfondsen ook als dit inspraakplan het niet haalt (want daar zitten echt wel haken en ogen aan) daar écht werk van moeten maken. Sowieso.’ 

De Koepel Gepensioneerden roept politieke partijen, maar bijvoorbeeld ook sociale partners en de Pensioenfederatie, dan ook op om af te stappen van de eenzijdige focus op het referendumvoorstel van NSC en vooral ook de overeenstemming te zoeken in de door iedereen in ieder geval met de mond beleden belofte van een koopkrachtiger pensioen.

 

Waar houden wij ons mee bezig?

Koepel Gepensioneerden behartigt samen met haar zusterorganisaties en andere seniorenbelangenverenigingen de belangen van de ruim 3 miljoen pensioengerechtigden bij de overheid, politieke partijen en andere relevante instanties.

Bekijk onze dossiers
 
 

Koepel Gepensioneerden
Postbus 2069
3500 GB Utrecht
T: 030 - 28 46 080
E: communicatie@koepelgepensioneerden.nl
W: www.koepelgepensioneerden.nl
 

Als u zich wilt uitschrijven voor de nieuwsbrief, ga dan na of u die rechtstreeks van de Koepel in uw mailbox ontvangt (via het e-mailadres communicatie@koepelgepensioneerden.nl) of dat u hem via uw vereniging of via een andere persoon ontvangt. In het laatste geval moet u zich NIET hieronder uitschrijven, maar degene die u de nieuwsbrief heeft gestuurd vragen om uw e-mailadres uit zijn/haar verzendlijst te verwijderen zodat u de nieuwbrief niet meer ontvangt. Zo zorgt u ervoor dat andere lezers de nieuwsbrief wél blijven ontvangen. Check dus wie de afzender is van de nieuwsbrief!

Voorkeuren aanpassen  |  Uitschrijven